Trygghet

24.04.2015 14:49
Trygghet är en viktig del i ett bra boende. Det är viktigt att känna sig trygg när man går hem, att känna sina grannar och att kunna lita på att hissen fungerar. Men trygghet handlar inte bara om fysisk miljö utan även om ekonomisk säkerhet, och att veta att man har rätt att bo kvar så länge man vill själv vill.

Trots att trygghet är det som värderas allra högst av hyresgästerna känner många sig samtidigt anonyma, isolerade eller otrygga där de bor. Därför arbetar vi för att öka tryggheten.

Rimliga hyror ger trygghet

Trygghet handlar inte bara om fysisk miljö utan även om ekonomisk säkerhet. Vi tycker att alla ska kunna bo kvar så länge man själv vill. Därför krävs ett tak för hyran och en rimlig hyresutveckling. Taket för hyran och rimliga hyror får vi genom att behålla det trygga systemet där hyresgäster och hyresvärdar förhandlar om hyran och sätter stopp för oskäliga hyror.

Alla ska kunna bo kvar

Besittningsskyddet och hyresförhandlingarna är två viktiga villkor för att man ska kunna bo tryggt. Besittningsskyddet ger dig rätten att bo kvar mot hyresvärdens vilja och en möjlighet att ställa krav utan att riskera att bli av med din bostad. Hyresförhandlingarna skyddar också din rätt att bo kvar. Det system vi har i Sverige för att förhandla om hyrorna innebär att hyresvärden inte kan höja hyran som han eller hon vill.

Delaktighet ger trygghet

Den som bor i ett område är expert på att bo just där. Därför vill vi att boende ska få tillfälle att dela med sig av sina tankar och idéer när bostäder planeras eller renoveras. När hyresgästerna får makt över sitt boende tar de också större ansvar. Effekten blir tryggare och trevligare bostadsområden.

Bekämpa boendesegregationen

Det finns en koppling mellan otrygghet och ett segregerat samhälle. I takt med att de ekonomiska klyftorna växer i Sverige så ökar också boendesegregationen. Personer med utländsk bakgrund och ungdomar diskrimineras på bostadsmarknaden och saknar en rimlig chans att skaffa sig en bostad.

Man ska inte behöva vara beroende av kontakter eller kontanter för att få en bostad. Här har både stat, kommun och bostadsföretag viktiga strån att dra till stacken. Alla kommuner måste se till att det finns en betydande andel hyresrätter och att förmedlingen av hyreslägenheter sker efter objektiva, öppna principer utan diskriminerande inslag.